מתכננים שיפוץ דירה ולא יודעים איפה להתחיל? נוברים באינטרנט ומתחילים לחבר רסיסי מידע? לא מבינים איך זה שכל כך הרבה אנשים עשו את זה לפניכם, ועדיין אין שום ספר הדרכה בנושא? גם אני שאלתי את השאלות האלה. הרי מאות אלפי בתי אב מבצעים שיפוץ לביתם מדי שנה, ועדיין כל אחד צריך פשוט לקפוץ למים ללא הכנה מסודרת? זה פשוט לא הגיוני.
לכן החלטתי לכתוב לכם מספר דגשים לפני שאתם ניגשים לתהליך מורכב שכזה:
לפני שמתחילים במלאכת שיפוץ הדירה – יש לקחת השראה
לפני הכל, שיפוץ דירה מתחיל בשלב ההשראה והחלומות. השלב שבו פותחים את הראש ומחליטים כיצד נרצה שביתנו יראה לאחר השיפוץ. כמעט תמיד קשה לדעת מאיפה להתחיל ומה בדיוק אנחנו רוצים משיפוץ הבית. לכן, לפני הכל, כדאי להשקיע זמן ולשאוב קצת השראה לשיפוץ ביתכם. היכן שואבים השראה? ישנם כמה מקורות טובים עבור כך, כמו למשל אתרי אינטרנט דוגמת Pinterest ו-Houzz, אתרים המכילים מגוון של רעיונות לעיצובים לבית. ישנם מגזינים כמו "גו סטייל" או בניין ודיור או ערוצי טלוויזיה כמו בית+. אפשר להצטרף לסיורים באירועי "בתים מבפנים" וללכת לתערוכות עיצוב, כמו למשל ליריד "צבע טרי". סיבוב במלונות בוטיק יכול לתת הרבה השראה לעיצוב, ולהבנה של מהי התוצאה הסופית שנרצה בתום מלאכת שיפוץ הדירה. כמובן שאם בחרתם לקחת מעצב פנים או אדריכל, הוא יכול לסייע לכם להבין מה בדיוק אתם רוצים, ולכוון אתכם למקורות השראה נוספים.
מה רוצים לשפץ בדירה ולשם מה?
השלב הראשון בכל שיפוץ דירה הוא הגדרת הצרכים. מה אנחנו צריכים ומה אנחנו רוצים להשיג בשיפוץ הדירה? ישנן לא מעט סיבות שבגללן נחליט לצאת לתהליך של שיפוצים:
-שיפוץ דירה למטרת השקעה
אם נרצה להעלות את ערך הדירה שאנחנו מוכרים או משכירים, שיפוץ דירה ישיג את המטרה. הדגשים לשיפוץ דירה למטרת השקעה שונים משיפוץ שנועד למגורים. לרוב, מחיר שיפוץ דירה יהיה נמוך יחסית מכיוון שהשיפוץ יהיה ברמת סטנדרט ללא תוספות מיותרות או השקעה בחומרי גמר, למעט מקרים בהם נרצה להשכיר או למכור לקהל יעד מבוסס. מקרים כאלה גם לעתים נשפץ את הדירה כדי להפוך אותה מדירת 4 חדרי ל-5 חדרים, או לחלק אותה בדרכים אחרות כדי למקסם את הערך. לרוב, אם מדובר בדירה שאנו משכירים, השיפוץ יהיה קוסמטי בלבד מכיוון שגם עבור השוכרים לרוב יהיה פחות משמעותי המראה של הדירה מכיוון שמדובר בפתרון זמני (הדבר נכון עוד יותר כאשר מדובר בדירות שותפים או סטונדטים זמניות). בשיפוץ דירה למטרת מכירה כדאי כן להשקיע בהחלפת תשתיות ובעיצוב כדי להעלות עוד את הערך ולמכור מהר יותר.
-שיפוץ דירה למגורים
כאשר מדובר בדירה בה אנו מתגוררים, יכולות גם להיות מגוון של סיבות ליציאה לשיפוץ: למשל, תשתיות ישנות או בעיות בתשתיות המחייבות פתיחת הרצפה והקירות ולכן מחליטים בעלי הבית גם לשפר את המראה הכללי, שינוי במבנה המשפחה, שיפוץ דירה חדשה שנקנתה, שיפוץ דירת קבלן, הרחבת או שיפוץ מטבח או סתם רצון לשינוי. ישנן סיבות שונות להחלטה על שיפוץ דירה וגם סוגים שונים של שיפוץ. ניתן לערוך שינויים קוסמטיים קלים בדירה, לצבוע או להחליף ריצוף ואפשר גם לבצע שיפוץ כללי שיכלול החלפת כל התשתיות, שינוי בחלוקה הפנימית, ריצוף חדש, צבע ועוד.
הגדרת תקציב לשיפוץ הדירה
אחרי שהגדרנו בדיוק את הרצונות והמטרות שלנו הגיע הזמן להיות מעשיים ולגבש תקציב מתאים לשיפוץ. כדי לקבל את התמונה המדויקת ביותר על גובה התקציב, כדאי קודם כל לקחת מידות של כל הדירה, לבנות פרוגרמה ושרטוט עם אדריכל או מעצב פנים או אפילו בעצמכם, להגיע לכתב כמויות מסודר ואז לקבל הצעות מחיר מקבלני שיפוצים. כדאי להגדיר מראש 20 אחוז מהתקציב עבור בלת"מים בתהליך. מומלץ להכין טבלת אקסל, ולנהל בה את תקציב השיפוצים באופן מדויק, כדי להישאר כל הזמן עם האצבע על הדופק. אחת התלונות שמוכרות של משפצים היא על סיום השיפוצים עם חריגה רצינית מהתקציב, והדבר נובע פעמים רבות מתכנון לקוי. חריגה כלשהי כנראה שקשה למנוע, אך כדי להימנע מחריגה משמעותית מדי חשוב מאוד להתחיל בהגדרות מדויקות של הצרכים והרצונות ולהתבסס על כתב כמויות מדויק ככל האפשר. בנוסף, חשוב להיות מודעים לטווח הרחב של מחירי מוצרי הגמר (הריצוף, כלים סניטריים, תאורה, אלומיניום וכו') ולהתחיל להתפקס יחסית מוקדם על אילו חומרים אתם רוצים, כדי להבין את טווח המחירים שיתווסף לעלות עבודת הקבלן.
כמה עולה שיפוץ דירה
כמה עולה שיפוץ דירה קומפלט? סדר גודל של מחיר שיפוץ דירה כללי בסיסי אמור להיות כ-1,200-1,500 ש"ח למטר (מדובר בעבודת הקבלן בלבד ללא קניית חומרי הגמר ועבודות האלומיניום, המיזוג, המטבח, הדלתות והפרקט). המחירים יכולים לנוע הרבה מעלה, ולהגיע גם ל-2,000, 5,000 ש"ח למ"ר ואפילו יותר. הכל תלוי במה בדיוק עושים וכמה משקיעים בחומרי גמר. להערכת לקוחות ששיפצו, התשלום על כל מה שנחשב "משלים" לשיפוץ הדירה (תשלום על רצפות, כלים סניטריים, עבודות אלומיניום, נגרות וכל מה שאינו נכלל במחיר קבלן השיפוצים) הוא כ-40 עד 50 אחוז מעלות שיפוץ דירה. על עלויות שיפוץ דירה משפיעים מספר מרכיבים: גודל הדירה, סוג השיפוץ, העבודות הנכללות בו, מיקום הדירה בארץ, נוחות הגישה אליה ועוד. כך שהתשובה לשאלה "כמה עולה לשפץ דירה?" היא מורכבת והתשובה עליה משתנה ממקרה למקרה.
מובן שעלות של שיפוץ דירה קומפלט ועלות שיפוץ חלקי יהיו שונות. כדי לדעת מהן עלויות שיפוץ חלקי לדירה, כדאי ראשית להגדיר בדיוק מה אתם מעוניינים לבצע. ישנם לקוחות המעדיפים לבצע שיפוץ חלקי בשלבים במקום שיפוץ קומפלט מטעמי תקציב. שימו לב, עם זאת, כי ישנם אלמנטים שיהיו יקרים יותר אם יוחלפו רק בחדר אחד ובכמות מ"ר קטנה כמו ריצוף או עבודות גבס. בנוסף, אם יש צורך בהחלפת תשתיות, מובן שתנצלו את ההזדמנות גם להחלפת הריצוף.. כך שגם שיפוץ חלקי כדאי לבצע בחוכמה.
מהו מחיר שיפוץ דירה חלקי? מובן שעלויות שיפוץ דירה נגזרות מהעבודות הנדרשות, ואת סדרי הגודל האמיתיים של המחירים תוכלו לקבל רק כשיגיעו קבלנים לשטח כדי לתת הצעות מחיר, אך ניתן לקבל מושג מהנתונים הבאים שאספתי מהשטח לגבי עלויות שיפוץ: שיפוץ אמבטיה קומפלט יעלה כ-15,000 – 20,000 ש"ח, מחיר סביר למטבח חדש יהיה כ-50,000 ש"ח (אך יכול לעלות הרבה מעלה, תלוי בחומרי הגמר), בניית מחיצות גבס עלה כ-300 – 350 ש"ח למ"ר, מחירי עבודות ריצוף בהדבקה יעלו 120 – 190 ש"ח למ"ר, ריצוף חדש יעלה כ-280 ש"ח למ"ר (לא כולל מחיר המרצפות עצמן שנע בין 50 ש"ח ועד מאות שקלים למ"ר) ועלות צביעה של דירת 4 חדרים תעלה כ-6,500.
מה עושים אם מדובר בשיפוץ דירה בתקציב מוגבל? ישנן דרכים שונות באמצעותן ניתן לחסוך בעלויות שיפוץ: אפשר באמת לשפץ את הדירה בשלבים, ולבצע כל פעם את השינויים ההכרחיים ביותר. ניתן לחסוך בעלויות מוצרי הגמר ולבחור בריצוף סוג ב', ניתן לבחור בצביעה בגימור בסיסי ולא ללכת על שפכטל אמריקאי. בתחום הריהוט וההלבשה ניתן לחדש ריהוט קיים במקום לקנות ריהוט חדש, ולרכוש מוצרי הום סטיילינג בחנויות סטוק או באתרי קניות מסין. גם התמקחות על עלויות של מוצרי גמר יכולה להשפיע על המחירים. שימו לב שהמקומות בהם לא מומלץ לחסוך בעלות שיפוץ דירה הם בתשתיות: החשמל, האינסטלציה והאיטום. בנוסף, נדגיש שכדי לחסוך בעלויות שיפוץ כדאי לתכנן היטב את התקציב ולבצע סקר שוק מעמיק.
בניית תכנית השיפוץ
את שלב בניית התכנית ניתן לבצע לבד או עם אדריכל / מעצב פנים. תכנון לבד יחסוך לכם הרבה כסף אך גם ייקח לכם הרבה זמן. בנוסף, כדאי שעין מקצועית תביט על התכנית שלכם בכל מקרה, כדי להסב את תשומת לבכם לאלמנטים חשובים שאולי לא הבחנתם בהם. כאשר בונים תכנית עם בעל מקצוע, בשלב הראשוני הוא ישאל לגבי הצרכים שלכם, ויבנה פרוגרמה שהיא כתיבה במילים של מה שמתוכנן בכל חדר. לפני שלב השרטוט נדרש לבצע מדידה של הדירה, אל מול תכנית הדירה הקיימת (או הבית). תוכנית מקורית נמצאת בדר"כ במחלקת הנדסה ברשות המקומית או בידי הקבלן שבנה את הבניין. במידה ואין לכם אדריכל, ניתן להזמין מודד מוסמך למדידת הבית. לאחר מכן, יבנה בעל המקצוע את השרטוט של הדירה, כאשר בדרך כלל יהיו מספר שרטוטים עד לתכנית הסופית. מי שמתכנן לבד, יכול להיעזר בתוכנות מחשב שונות המיועדות לתכנון ושיפוץ. בשלב התכנון, אם בכוונתכם לשבור קירות ולשנות את החלוקה הפנימית של הבית, חשוב גם להתייעץ עם קונסטרוקטור. במידה ויש לכם אדריכל או מעצב, בדרך כלל הוא ידאג לכך בעצמו. הקונסטרוקטור יצביע על האלמנטים הקונסטרוקטיביים במבנה, אותם לא ניתן להרוס (או שניתן לעשות זאת אך הדבר יהיה כרוך בהוצאה גדולה).
כתב כמויות
לאחר שהתכנית סגורה ומגובשת ייבנה לפיה כתב כמויות: טבלה מסודרת שתכלול את הפירוט המדוייק של כל עבודות השיפוצים והחומרים שיהיה צורך בהם במהלך העבודות, לפרטי פרטים. הפירוט יכלול את עבודות ההריסה, האיטום, האינסטלציה, החשמל, הריצוף, הקירות וכו', כולל סוגי חומרים וכמויות מדוייקות. כתב הכמויות משפיע על מחיר שיפוץ דירה מכיוון שלפיו יהיה לקבל הצעות מחיר מקבלנים, המבוססות בדיוק על העבודות הנדרשות בבית. שימו לב שכתב הכמויות אינו כולל את מחירי חומרי הגמר (ריצוף, קרמיקות, כלים סניטריים וכו') ולא את העבודות המשלימות (אלומיניום, מטבח, דלתות, נגרות, מיזוג), זאת למעט מקרים מסוימים בהם הקבלן מבצע גם עבודות משלימות (ישנם קבלנים שעושים זאת, ובמקרים כאלה הם יוסיפו אותן לכתב הכמויות).
קבלת הצעת מחיר לשיפוץ דירה
הצעת המחיר עבור שיפוץ דירה כפי שהיא מתקבלת מהקבלן, יכולה בהחלט להעיד על רצינותו ומקצועיותו. הצעת מחיר הכתובה ברשלנות או משורבטת על פתק כלאחר יד מעידה על חוסר רצינות, סדר ומקצועיות.
ההצעה צריכה לכלול את הפרטים הבאים: פירוט העבודה אשר כלולה בהצעה (כלומר מה העבודה כוללת ואם המחיר כולל חומרים), לוח הזמנים לביצוע העבודה, פריסת התשלומים ותוקף ההצעה. כל ההצעות שנקבל חייבות להיות זהות מבחינת המפרט אחרת לא נוכל להשוות ביניהן – מה שמסייע לנו בכך הוא כתב כמויות מפורט.
מעבר לעובדה שעל פי הצעות המחיר שנקבל נוכל להשוות בין הקבלנים ולנהל מו"מ על עלות שיפוץ דירה, להצעת המחיר יש חשיבות גדולה בהמשך הדרך ועם תחילת העבודות. הצעת מחיר לא מפורטת עלולה להוביל לוויכוחים ועימותים במהלך העבודות, אך כאשר הדברים כתובים בצורה ברורה וחד משמעית הקבלן לא יוכל להתכחש לפרט כלשהו עליו הוא חתום בהצעה.
שימו לב שקבלנים מקצועיים לעולם לא יתנו הצעת מחיר בטלפון, מכיוון שהם חייבים לבקר בשטח ולהבין בדיוק מה המצב הקיים, לקבל פירוט של העבודות הנדרשות ועל סמך כל המידע לתת הצעת מחיר מסודרת. לעולם אל תסמכו על קבלן שיפוצים שייתן לכם הצעת מחיר בטלפון. עוד טיפ חשוב הוא להיזהר מקבלן המגיש הצעת מחיר נמוכה משמעותית מהשאר. המשמעות היא בדרך כלל תוספות מחירים שיגיעו בהמשך או חמור מכך – קבלן שייעלם לכם באמצע הדרך.
היתרי בניה ושיפוץ
בשלב זה יש לבדוק האם יש היתרים שאתם צריכים להוציא בבניה בבית. בדרך כלל, שיפוץ בית פנימי לא מחויב בהיתר בניה, כל עוד הוא לא משפיע על חיצוניות המבנה, על החזיתות/פתחים, על גובה המבנה ועל שינוי הייעודים בתוך הבית. דוגמאות לשינויים שדורשים הוצאות היתר בניה: תוספות למבנה קיים, שינוי ייעוד כמו לדוגמה מחסן שהוסב לחלק מבית המגורים (סלון או חדר שינה), מפתח חדש בקיר חיצוני וכו'. אם אתם מבצעים תוספת, סוגרים מרפסת וכדו' כדאי שתתייעצו עם אדריכל.
בחירת קבלן שיפוצים לצורך שיפוץ הבית
סינון ומיון
השלב הבא הוא שלב בחירת קבלן השיפוצים. איך בוחרים קבלן? אם יש לכם אדריכל, אפשר להיעזר בהמלצות שלו, או בהמלצות של חברים ששיפצו.
מומלץ לקחת הצעות מחיר מלפחות שלושה קבלנים כאשר הצעות המחיר מתבססות על כתב הכמויות. כדאי לשים לב אם הקבלן מגיע בזמן, לשוחח עם כמה שיותר לקוחות עבר, ללכת לראות עבודות שעשה או אפילו לראות אותו במהלך העבודה. אל תחששו לקחת את הזמן ולבדוק הרבה בעלי מקצוע, זהו החלק החשוב ביותר בשיפוץ הדירה שלכם. אפשר לבחור כמה שאלות מקצועיות לבדוק באמצעותן את הקבלן (ניתן להיעזר בכך באדריכל).
סגירה עם הקבלן
כאשר אתם סוגרים עם קבלן שיפוצים כדאי להגן על עצמכם כמה שאפשר במסגרת החוזה. החוזה צריך לכלול הצהרת הקבלן על הניסיון וההכשרה המקצועית שלו, אחריות על העובדים שלו, פירוט מדוייק של עבודות השיפוץ ומה יכללו ומי אחראי לספק את החומרים (כדאי להכניס את כתב הכמויות כבסיס למקרה של תוספות), פירוט לוח הזמנים, לוח התשלומים שיתקדם לפי התקדמות העבודה, לעגן בחוזה את חובת הקבלן לבצע ביטוח.